Eerste paal geslagen voor unieke zorglocatie in Kampen

Een bijzonder moment voor de toekomstige bewoners van de 27 zorgappartementen aan het Stationskwartier in Kampen: de eerste paal werd 6 oktober 2021 officieel geslagen. “Een prachtige mijlpaal, letterlijk en figuurlijk”, aldus wethouder Van der Sluis die namens de gemeente aanwezig was bij het feestelijke moment op de bouwlocatie.

Een droom die uitkomt
Met het slaan van de eerste paal werd het startsein gegeven voor de bouw van een unieke zorglocatie in Kampen. Er komen 27 zorgappartementen voor drie verschillende doelgroepen, met het doel hen zoveel mogelijk zelfstandig te laten wonen. Gosse Noppert, initiatiefnemer en oprichter van zorgorganisatie PGVZ weet als geen ander welke problemen er spelen in de praktijk. “Door de zorg voor mijn eigen dochter maak ik van dichtbij mee hoe moeilijk het is om de zorg te krijgen waar behoefte aan is. De bouw van deze zorglocatie is een droom die uitkomt.”

Niet bepalend, maar ondersteunend
Omdat hij vindt dat de zorg fundamenteel anders georganiseerd moet worden, richtte Noppert in 2012 zorgorganisatie PGVZ op. “Helaas komt het nog vaak voor dat het leven van mensen volledig bepaald wordt door de zorg die ze dagelijks nodig hebben. Dat vind ik heel erg. Zorg zou op elk moment beschikbaar moeten zijn. Het moet ondersteunend zijn, niet bepálend.” Met de bouw van deze locatie speelt PGVZ in op de specifieke behoefte van mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. “Deze doelgroep wil de regie over hun eigen leven zelf in hand hebben en zoveel mogelijk zelfstandig wonen. Maar ze hebben ook behoefte aan sociaal contact en anderen om zich heen, zodat ze zich niet eenzaam hoeven voelen.”

Alleen én samen
De nieuwe zorglocatie aan het Stationskwartier wordt een plek met 24-uurs zorg en begeleiding waar mensen zelfstandig kunnen wonen, maar elkaar ook makkelijk kunnen opzoeken. Het pand wordt opgedeeld in drie verdiepingen, met elk een gezamenlijke ruimte waar de bewoners bijvoorbeeld met elkaar kunnen eten. Noppert: “Bewoners kunnen aan de ene kant genieten van zelfstandigheid en rust in hun eigen appartement, maar ook op elk moment de saamhorigheid en gezelligheid opzoeken.”

SF036645klein2

Welkome nieuwkomer
Bij het project zijn ontwikkelaar en aannemersbedrijf Van der Steeg, Mondria advies, Loosstad vastgoedontwikkeling en Van den Berg Architecten betrokken. Ook de gemeente Kampen werkt actief mee aan het project. Wethouder Van der Sluis: “Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen een goede plek heeft in de samenleving. Dit initiatief is een prachtig voorbeeld van hoe we kunnen samenleven in de wijk.” Volgens Van der Sluis wordt de behoefte aan dit soort woongelegenheden steeds groter. “We krijgen hier elke week vragen over van inwoners. Zo’n project past niet zomaar in ieder gebied, maar deze locatie is perfect.”

Genieten van de vrijheid
De oplevering van het nieuwe complex staat gepland voor oktober 2022. De toekomstige bewoners kunnen niet wachten tot het zover is. “Ik woon nu nog bij mijn ouders, maar ik vind het geweldig om straks mijn eigen plek te hebben”, vertelt Jody Noppert enthousiast. Ze is een van de 27 toekomstige bewoners van de nieuwe zorglocatie.  Waar ze het meest naar uitkijkt? “Nieuwe mensen ontmoeten en genieten van de vrijheid. En het leuke is dat mijn beste vriend er ook gaat wonen; dus we kunnen straks samen op pad!”Deel dit artikel via

Wij zijn aangesloten bij

   
     
bouwendnederland  woningborg NVB logo